Asociația pentru Dezvoltare Urbană a început accesibilizarea jocurilor de societate pentru copiii cu dizabilități de vedere și învățare în cadrul programului MOL pentru sănătatea copiilor, organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România.
Scopul proiectului „Terapie prin jocuri multisenzoriale pentru copiii cu deficiențe de vedere și învățare” este dotarea în 5 luni a 3 instituții speciale cu câte 10 jocuri accesibilizate pentru dezvoltarea unei oportunități de învățare prin joacă.
30 de jocuri vor fi donate către 3 școli de nevăzători din țară, iar resursele create (materiale accesibilizate) vor fi organizate într-o bază de date online gratuită.
Jocurile incluzive propun o învățare multisenzorială, benefică atât pentru copiii cu deficiențe vizuale sau de învățare, cât și pentru copiii tipici, fiind de folos în ludoterapie, terapia prin joc. Ludoterapia îi ajută pe copii la dezvoltarea cognitivă și emoțională, integrare, creșterea stimei de sine, a încrederii în forțele proprii și a capacității de relaționare cu copiii tipici.
Acest proiect se distinge prin componenta multisenzorială, propunându-și să transforme jocuri de societate apreciate de către publicul larg în materiale tactil-auditive incluzive, destinate copiilor cu deficiențe de vedere și învățare.
„Noi ne propunem să accesibilizăm 10 jocuri de societate pentru a oferi și copiilor cu dizabilități vizuale sau de învățare șansa să beneficieze de această metodă de dezvoltare cognitivă și emoțională prin joc. Obiectivul nostru este acela de a crea experiențe multisenzoriale prin joc pentru a facilita dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor cu dizabilități vizuale. Aceste jocuri vor avea și un rol de socializare și relaționare, având în vedere că copiii nevăzători locuiesc în internate și au nevoie de astfel de activități de petrecere a timpului liber. Mai mult decât atât, aceste jocuri sunt elemente incluzive, reprezentând punți de legătură și șansa copiilor cu dizabilități de vedere sau învățare de a relaționa cu copii tipici”, afirmă Dan Patzelt, Fondator Asociația pentru Dezvoltare Urbană.